Tjocka har länge tillskrivits attribut som ”okunniga”, ”lata” och ”äckliga”. Information om hur det teoretiskt går att motverka tjockhet har flödat fritt i all media och smalhet har blivit ett självändamål. Det har blivit viktigare att ha en viss kroppsform än en viss livsstil – trots att tjockföraktet ofta döljs i att påstås vara välmenande. Det har setts som en självklarhet att folk vill vara eller bli smala, istället för att låta individen själv bestämma över sin kropp och acceptera olika kroppsformer. Sedan en ganska lång tid tillbaka har en allt större och starkare rörelse mot fatshaming har vuxit fram, ledd av kvinnor som vägrar hata sina kroppar, som reclaimar rätten till sin egen kropp, hur den används och ser ut. Fatshaming har länge varit ett normalläge i vårt samhälle och som vid allt förtryck vill förtryckaren sätta agendan, istället för att sluta förtrycka. Men det är inget annat än irrationellt att förakta något på osakliga skäl, särskilt inte när det finns forskning som visar på att övervikt är hälsosamt. Om det vore ”skadligt” att vara tjock borde det innebära att det inte finns några fördelar alls med det, per definition.

 

 

 

Så vad beror det här på? Det är för enkelt att säga att allt beror enbart på företag och deras inflytande på individer, men individer får alltid sina idéer, åsikter och värderingar någonstans ifrån. Först och främst måste vi vara på det klara med att 8 av 10 forskare i området är sponsrade av läkemedelsindustrin vars syfte är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Då är det inte heller konstigt att det finns själv- och kroppshat när fettföraktet genomsyrar hela samhället: Det visar sig genom vilka som får synas i reklam, vilka som betraktas som ”föredömen”, vilka som blir modeller, hur tjocka personer porträtteras i film och på TV, vilken stereotyp och fördomar av tjocka som florerar i samhället, vilka kläder och former kläder finns i, att det finns folk som anser att tjocka personer inte har rätt att få barn eller rätt att få sjukvård för att de ”själva valt sin situation” (till skillnad från rökare som får kol eller lungcancer eller folk som ägnar sig åt extremsport och bryter benen). Det reproduceras varje gång någon säger ”du ser inte alls tjock ut!” och där det är underförstått att tjock är något dåligt och smalt är normen och något bra.

 

 

Läs mer:

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-femte-sjuaring-vill-bli-smalare-1

http://www.kostdemokrati.se/health/files/2013/05/SMP_2013-05-03.pdf

http://www.amazon.com/Maggie-Goes-Diet-Paul-Kramer/dp/0981974554 – Barnbok om bantning

http://www.bokus.com/bok/9789127411036/kom-och-las-forstagluttarna-c/ – Barnbok om fettförakt

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555137

 

Click edit button to change this text.

Det är inte konstigt att barn vill banta eller hatar hur de ser ut, de, liksom vuxna människor, är bara ett resultat av sin omgivning, en produkt av samhället de lever i. När de ser vuxna som hatar sig själva över hur deras kroppar ser ut är det inte konstigt att barnen tar efter det beteendet. Det är heller inte konstigt att barn får kroppshat när det finns bland annat barnböcker som handlar om att det är fel att vara tjock och om barn som bantar. I Sverige beräknas minst 20% av alla flickor i 7-årsåldern vilja banta.

Vi måste fråga oss själva vilka det är som tjänar på det här. Som med allt som verkar för att upprätthålla konsumtionssamhället handlar det om att skapa en önskan hos folk, ett begär efter en produkt som finns tillgänglig. Denna produkten behöver du sedan köpa i flera veckor, ibland månader och i vissa fall under flera år för att få ”önskad effekt”. Det är ofta bara bluff och ett säljknep, för det leder inte till att du får en hälsosam livsstil – det enda som händer är att du ersätter livsstilen din kropp är van vid mot en den inte är van vid. Oavsett hur livsstilen du tidigare haft varit utformad är den med största sannolikhet bättre än den som företag säljer, för det är inte hälsosamt att banta och hata sin kropp, det är destruktivt och en form av självmisshandel. Och vi får aldrig glömma att det är företag som tjänar pengar på rädslan att vara eller bli tjock, vilket årligen uppgår till en summa av flera miljarder kronor.

http://livskick.nu/fetmaparadoxen-overvikt-mer-halsosamt-an-normal-och-undervikt/

http://junkfoodscience.blogspot.se/2006/12/obesity-paradox-2-how-can-it-be.html

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1309174

http://www.fetmaparadoxen.se/

http://ladydahmer.nu/overviktiga-ar-inte-latare-eller-dummare-an-smala/

Anti-© .

Click edit button to change this text.

Om du hade lära dig allt du behöver veta om fett skam vi rekommenderar att du följer denna länk till hemsidan. Klicka här för att tillbaka.