Är det viktigt att äta nyttigt och bevara sin egen kroppsform?

//Är det viktigt att äta nyttigt och bevara sin egen kroppsform?
­

Är det viktigt att äta nyttigt och bevara sin egen kroppsform?

Det har aldrig tidigare funnits så mycket forskning kring kost och hälsa som det gör idag. Men sanningen är att den att 8 av 10 forskare i området är sponsrade av läkemedelsindustrin. Detta är ett sätt för dem att berättiga – och öka – sin försäljning av läkemedel, tillskott och varor som inte bara sägs gynna individen, utan rent av är en nödvändighet för individens hälsa och välmående. Det vore ju fint om det vore så väl, men så länge ett vinstintresse finns med i bilden kommer alltid konsumenten vara sekundär i sammanhanget. Och faktum är att det inte bara är läkemedelsindustrin som har att vinna på att folk är rädda för att bli, eller vara, överviktiga – utan även tidningar, hälsokostsföretag, gym- och träningsställen, sportaffärer, matbutiker, kroppsförändringskliniker, dietister, psykologer, KBT-terapeuter tjänar pengar på folks rädsla.

8 av 10 är i kontexten en hög siffra och är i många avseenden både partisk och rent av missvisande (forskningen går i korthet ut på att det är farligt och skadligt att vara tjock, att tjocka kommer drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes, cancer, förkortad livslängd – och produkterna de säljer kommer vara din räddning) och annan forskning som görs med motsatta resultat (att det inte alls är farligt och skadligt att vara tjock, utan att det rent av finns fördelar med det t.ex. vid sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, att tjocka lever längre och att fett skyddar mot bland annat infektioner, cancer, lungsjukdomar, hjärtsjukdom, anemi, högt blodtryck, reumatiod artrit och typ 2-diabetes).

Oavsett hur mycket forskning som görs som visar på att det inte är farligt, utan hälsosamt, med övervikt så tycks inte den informationen nå allmänheten. Det är så djupt rotat i oss hur saker är beskaffade att vi inte är mottagliga för information som säger något annat, det är så det normerande fungerar: Det tas avstånd för det annorlunda och nya på osakliga grunder, på grund av fördomar, tycke eller smak, medan normen upprätthålls enbart genom sin vardaglighet – hur irrationell och ogrundad den än visas vara. Utöver det måste vi även ha förståelse för medias funktion och agenda, då inte heller de är oberoende utan drivs även de av vinstdrivande intressen.

Det talas gärna om hur tjocka personer har en ohälsosam livsstil och det dras likhetstecken mellan att vara tjock och att ha en ohälsosam livsstil. Men din kroppsform säger ingenting om din hälsa eller livsstil. Du kan vara hur smal som helst men leva ohälsosamt (stillasittande, självhatande, bantande, övertränande, cigarettrökande, äta näringsfattig mat eller vad som helst) och du kan vara hur tjock som helst och leva hälsosamt (välmående, ha en fungerande kropp, äta på ett sätt som ger din kropp och hjärna energi och gör dig glad). Och dessutom: Vad ger smala mer rätt att leva ohälsosamt än tjocka? Om det är det ohälsosamma som är en belastning för samhället är det väl detta som borde förkastas och inte en kroppsform?

Det är däri skillnaden ligger och där förtrycket blir synligt: vissa har mer rätt än andra att göra samma sak. Smala anser sig har rätt att bestämma över vad tjocka inte får äta, istället för att låta var och en ta ansvar över sig själv har smala personer en tendens att vilja komma med ”råd” över hur andra ska göra och bantningstipsen haglar och framställs som ”välmenande”, fast de egentligen är fördolt skammande. Och om du vill göra något välmenande: Låt personen slippa vikthets, ge personen ett frirum där hen slipper kroppshat och fatshaming. Personen vet redan om allt du tänkt säga för det är vad hela samhället berättar varje dag, året runt. Det visas på TV, i tidningar, i radio, på podcasts, bloggar, böcker, reklam. Personens kropp är inte allmän egendom och måste sluta betraktas som det.

Om en person mår dåligt över sin kroppsform bör denne fråga sig varför. Är det på grund av hur hen bemöts av samhället och folk i sin närhet, eller på grund av fysiska besvär (t.ex. om någon är extremt underviktig eller har så mycket övervikt att denne inte längre kan röra på sig alls)? Så länge kroppen bara är en kropp som fungerar i den utsträckning den kan göra är det inget som är fel och heller ingenting som ska göras något åt. Kroppen är dynamisk och inte statisk, den förändras över tid och det finns nog få personer som tycker det är konstigt att deras kropp i vuxen ålder inte ser likadan ut som när de var nyfödda.

Och på frågan om det är viktigt att äta nyttigt (och vad som nu är nyttigt) finns det inget svar, det är upp till individer själva att se hur deras kroppar reagerar på olika livsmedel. Det viktigaste är att personen har en sund relation till mat och att äta denna och då spelar innehållet ofta mindre roll. Det är klart det kanske inte är det ultimata att äta bly eller radioaktivt avfall, men det tror jag heller inte folk har för vana att göra.

Sedan är det klart att alla påverkas av fatshaming, fast på olika sätt. Tjocka personer lever med det konstant och har förmodligen gjort det så länge de varit tjocka, medan smala istället lever i en ständig rädsla över att bli tjocka för att de vet att det kommer utsättas för fatshaming om de blir det.

Vi måste fråga oss själva vilka det är som tjänar på det här. Som med allt som verkar för att upprätthålla konsumtionssamhället handlar det om att skapa en önskan hos folk, ett begär efter en produkt som finns tillgänglig. Denna produkten behöver du sedan köpa i flera veckor, ibland månader och i vissa fall under flera år för att få ”önskad effekt”. Det är ofta bara bluff och ett säljknep, för det leder inte till att du får en hälsosam livsstil – det enda som händer är att du ersätter livsstilen din kropp är van vid mot en den inte är van vid. Oavsett hur livsstilen du tidigare haft varit utformad är den med största sannolikhet bättre än den som företag säljer, för det är inte hälsosamt att banta och hata sin kropp, det är destruktivt och en form av självmisshandel. Och vi får aldrig glömma att det är företag som tjänar pengar på rädslan att vara eller bli tjock, vilket årligen uppgår till en summa av flera miljarder kronor.

Läs mer:

http://www.kostdemokrati.se/health/files/2013/05/SMP_2013-05-03.pdf
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555137

http://junkfoodscience.blogspot.se/2006/12/obesity-paradox-2-how-can-it-be.html
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1309174
http://www.fetmaparadoxen.se/
http://ladydahmer.nu/overviktiga-ar-inte-latare-eller-dummare-an-smala/
http://ladydahmer.nu/fetmaepidemin-ar-en-myt/

Anti-© .

Om du vill se bättre här är hur lätt är att gå ner i vikt med några enkla val som brukar påverka ditt liv så mycket. Träning, diet, kosttillskott. Kombinera var och en av dem för önskat resultat.

By |February 3rd, 2016|viktminskning|Comments Off on Är det viktigt att äta nyttigt och bevara sin egen kroppsform?

About the Author: